Domnului Ludovic Orban

,,Vă scriu aceste rânduri cu cele mai bune intenții, fiind încă indecis (cu trei zile înainte de alegerile locale, de data asta  din  27 septembrie 2020) cu cine să votez.

Precizez faptul că nu fac și nu am făcut politică niciodată. Nu că nu ar fi fost interzis și prin statut, dar am considerat că o societate democratică, cu instituții funcționale, în beneficiul cetățenilor  nu poate exista decât  prin intermediul unui corp al funcționarilor imparțiali, promovați exclusiv în temeiul competenței și experienței profesionale, caracterului, verticalității și loialității față de interesul general, principiu care  mi-a călăuzit, zic eu, toată cariera. Cu toate acestea, odată la patru ani, am și eu dreptul, în calitate de cetățean, la un vot pe care să-l pot exprima în mod informat și responsabil.

De la bun început, trebuie să vă spun, că același demers l-am întreprins și cu ocazia alegerilor europarlamentare, din 26.05.2019, când, mânat de aceleași bune intenții în emiterea unei decizii și mandatarea pentru 4 ani a unei orânduiri care să ne gestioneze, nouă.. tuturor cetățenilor români, interesele supreme naționale, care să se reflecte mai apoi în nivelul de trai al fiecăruia dintre noi, când l-am interpelat pe liderul ,,celeilalte orânduiri politice,, , domnul Liviu Dragnea, dar care nu  a considerat că e importantă lămurirea și, de ce nu, convingerea chiar și a unui singur votant. Sau poate nu a mai avut timp să-mi răspundă. Personal confidențial d-lui Dragnea Liviu!

Oricum  ar fi fost, prevederile ( în sensul DEX prevedere=capacitatea de a deduce din fapte anterioare sau prezente evoluția evenimentelor viitoare) mele în ceea ce privește deznodământul acțiunilor și politicilor publice girate prin puterea de dispoziție a grupului condus la momentul respectiv, s-au adeverit.

Motivul pentru care îndrăznesc să vă scriu acum dumneavoastră, așteptând, evident, o lămurire care să mă determine să imi exprim în mod informat dreptul fundamental la vot este faptul că nu numai că s-au adeverit, dar prevederile și așteptările  mi-au fost cu mult depășite, luându-mă chiar prin surprindere modul, deloc de intuit, în care au fost gestionate problemele asupra cărora încercam să avertizez prin toate mijloacele legale de care dispuneam la momentul acela.

Dați-mi voie să vă anunț și pe dumneavoastră( astfel cum am încercat și cu ,,omologul,, …, lider la care se spunea -cel puțin la televizor- că faceți opoziție acum mai bine de un an) în cazul în care nu ați aflat deja, fiind la guvernare de peste 10 luni, că ,,  la nivelurile 2 si 3 de decizie este o încrengatură amorfă de interese personale si relații invizibile bazate doar pe logica  propășirii individuale care, în curând, inevitabil, statistic, vă vor da brânci și dumneavoastră în momentul în care vor simți că statutul social , de ,,oameni de onoare/ respectabili,, ( ca in filmul ala italian) le este amenințat și vor sări fără nicio remușcare în cealaltă barcă…,,

Deoarece eu  (așa am înțeles..) din discursul dumneavoastră public, pe când vă aflați în opoziție ( continuat, el -discursul public și ulterior… la guvernare) chiar am crezut ( mai dregravă am vrut să cred și să sper) că ,,opus,, /,,opoziție,, înseamnă să nu se mai facă cum s-a făcut până atunci ( după cum spuneați, repet,  din opoziție, că au făcut cei aflați la guvernare până în octombrie 2019).

Mai mult, grupul politic al cărui lider sunteți a mai promis ceva, din opoziție…: pe lângă faptul că nu veți face cum au făcut ,,trădătorii de țară,, ,, ciuma roșie,, (după cum chiar dumneavoastră îi ,,apreciați,,), veți începe să și reparați ceea ce s-a stricat (pentru un interes personal al unui lider speriat de consecințele faptelor lui anterioare, dar mai ales concomitente actului de guvernare, primul modul de promovare a resursei umane..sau mai bine spus..a oamenilor lui..care la rândul lor, în funcție fiind, au pus în acțiune,, voințele politice,, ale liderului).

Tocmai din această nouă ( și totodată veșnică…) discrepanță   între ceea ce ați promis și ceea ce s-a întâmplat în realitate, mă văd nevoit să vă scriu pentru a mă lămuri, dacă veți avea amabilitatea și considerația chiar și a unui simplu/singur vot, pentru a mă îndruma/lămuri prin răspunsul dat.

Intrebarea are legatură cu faptul că, deși am avertizat asupra modului de compromitere a interesului general, gestionat defectuos prin intermediul unor funcționari importanți în angrenajul arhitecturii instituționale (anterioare alegerilor din mai 2019) a autorităților statale, prin protejarea intereselor unor ,,măcelari,, , atât în sens propriu, cât mai ales figurat ( în ceea ce privește legile statului), prin aceea că voința lor de câștig cu orice preț vine în antiteză totală cu  timișorenii (și nu doar ei)  care, …după cum îi spuneam și domnului Dragnea,..,, au dreptul în al doisprezecelea ceas, cel puțin, să știe ce pun în farfurie copiilor ( carne cu pestă porcină, de animale moarte/otrăvite sau leucoză, lapte infestat etc.) ceea ce până acum nu au avut nici cel puțin șansa ca să fie verificate aceste probleme întrucât controlul ,,cartelului,, format este și a fost total asupra autorităților statului prin funcționari de genul celor care vă spuneam… ( sefi din poliție, funcționari care ar trebui să vegheze la  siguranța noastră alimentară, medici veterinari, etc...) motiv pentru care îi solicitam opinia sinceră în ceea ce privește grupul politic care ș-i va  fi apropiat în urma scindării PSD-PRO România, să fiu nevoit acum …în 24 septembrie 2020 …să vă cer și dumneavaostră ( culmea…nu m-aș fi așteptat, având în vedere afirmațiile din vremea ,,opoziței,,), domnule Orban, lămuriri prin prisma faptului că, nu numai că nu au fost  trimiși ,,în opoziție,,  respectivii funcționari, dimpotrivă (cumva, cu sau fără știrea dumneavoastră directă )au fost promovați sau urmează, fiind preluați, tolerați și chiar folosiți de ,,noua orânduire politică,, , în noua arhitectură instituțională, cu care și dumneavoastră, la rândul vostru, evident… veți face reforma mult așteptată. După cum afirmați și susțineți cu tărie! ( Să știți că ..personal… mi se părea că domnul Dragnea părea că susține ..cu mai multă tărie… reforma!…dar poate e doar o chestiune de tehnică a comunicării, nu mă pricep…).

Dacă nu știți despre ce mafie vorbesc( acum, fiind în rezervă, îmi permiteți să folosesc un termen mai generic, popular, din păcate prea popular…pentru o așa zisă democrație) vă rog să vă documentați la domnul ministru Vela, care… a preluat-o în dinamică…( cum le place lor să spună, ăstora de la top-managementul MAI) de la ministrul Dan. Carmen Dan. ( ironie, coincidență sau nu, așa e în viață..fix așa  îi spuneam și domnului Dragnea.:.să se informeze mai bine de la doamna ministru Carmen Dan… cât mai poate și e la putere, că după..o să le supraviețuiască aceste încrengături amorfe de funcționari din eșaloanele 2, 3.. si noi, cetățenii, o să râmânem cu ei pe cap și fără nicio reformă..).

Ar trebui să știe foarte bine domnul ( actual ministru, încă) Vela, dacă i-a adus la cunoștință șeful lui de Cabinet ( care sper să nu zică că, acum…, whatsapp-ul nu mai este un canal oficial și criptat de comunicare intrainstituțională… deși am solicitat  să vin și in audiență, în perioada în care ministrul nu avea prevăzute ore de audiență oficial/pe site…culmea transparenței…) sau juristii (finanțiștii și ceilalți sfătuitori cu care s-a inconjurat ca într-un sfat al înțelepților bătrâni) cum atrocitățile carmangeristo-imobiliare din comuna Giroc și nu numai, nu au fost nici măcar verificate de oamenii legii din subordinea domniei sale ( dar și de sub domnia lui Carmen Dan) fiind vorba de aceiași controlori interni care i-au albit pe aceiași funcționari, aciuați/mufați acum prin te miri ce politruc local( partener de afaceri chiar) la noua orânduire politico-guvernamentală ( …fostă opoziție..).

Îmi înțelegeți acum nedumerirea, ba chiar pot spune …uimirea, de a constata că deși dumneavoastră, cu partenerii dumneavoastră (europeni/ transatlantici precum ambasadorul SUA) în discursul public promovați lupta anticorupție ca factor decisiv în modernizarea societății românești, încurajând atitudinea civică de implicare și avertizare a oricăror derapaje, dar , pe de altă parte, faptele rezultate din acțiunile orânduirii dumneavoastră, al cărei exponent și lider sunteți, îmbrățișează compromisul, oportunismul, politrucia unui funcționar indiferent la nevoile și interesul general, dând brânci și împingându-l în groapa săpată de aceiași ,,interlopi,, tocmai pe avertizorul de integritate/în interes public care vă trimite un feedback real și esențial în buna funcționare a oricărui organism.

Pentru că știu că nu mă veți crede( și probabil mă veți crede chiar …altfel) nicio supărare!.. nici nu ați avea cum, dacă nu ați face o minimă documentare, doresc să vin în întâmpinarea intențiilor dumneavoastră și să vă prezint, printr-o altă avertizare, probe concrete asupra modului în care sunt implementate și respectate dispozițiile dumneavoastră ( și ale noii orânduiri guvernamentale..) la nivelul unor entități/autorități, subordonate teoretic.

Că  practic, cum vă tot spuneam (..acum …sper că mă înțelegeți, că deși poate dumneavostră o să  replicați că nu știați, că nu vouă vă spuneam…că  nu sunteți la guvernare …decât de 10 luni sau nici măcar nu sunteți 100% la guvernare…,  deoarece majoritățile parlamentare, etc..în fine….noi cetățenii, ne adresăm unor instituții care există continuu, de când au fost trecute în Constituție și nu prea facem sau vrem să facem diferența, cum o faceți dumneavoastră politicienii…de tipul ,,parlamentul lu ăia/guvernul ălorlalți,,..etc, iar eu, mă credeți sau nu ( din nou.. puteți verifica dacă nu mă credeți, dar nicidecum lapidar…) am avut prevederi ( luațiile cum vreți, premoniții, viziuni, mama Omida… dacă nu credeți în capacitățile unir ofițeri ai armatei române de a face anumite predictibilității în urma unor analize pertinente și unei experiențe acumulate ca practicieni ,,pe frontul de luptă,, ) în ceea ce privește , să zicem, vulnerabilitățile și influența nefastă asupra intereselui general ale unor personaje/funcționari cu funcții mai mici sau mai mari în instituțiile statului precum Pitcovici, Georgescu, etc..nu mai repet…că le aveți scrise și descrise  cu lux de amănunte în avertizările oficiale,.. în general, grupuri de interese private coagulate în sânul și în actul de decizie al autorităților statului , avertizând  despre aceste neregularități încă din …sau, mai bine zis, începând cu..2008-2009. Oare de ce să fi  scris și avertizat eu  fix despre atâția și atâția funcționari, pe care lumea le află (o parte) din intenții abia la distanță de 10 ani …lumina ..așa se face: în timp, cu multă răbdare.

Eu unul nu mă mir cum se miră și se întreabă, spre exemplu… domnul Costi Rogozanu despre ..,,ministrul educației… acest mister al guvernării PNL….,, și, mai nou, înțeleg că și dumneavoastră personal v-ați convins de ,,anturajul nefast,, pe care il are asocierea/colaborarea cu pepiniera de mediocritate (..în detrimentul pepinierei meritocrației la care se pare că este dificil sau chiar imposibil pentru orice guvernare să ajungă). Nu mă miră.. pentru că văd exact cum ,,evoluează,, vechile încrengături instituționale și pârghiile prin care se sprijină reciproc indivizii.

Avertizarea despre care vă scriu și a cărui avertizor am decis să-l apăr cu toată priceperea mea (și, mai nou, a Asociației născute și fondate tocmai în acest scop, având în vedere că statul, prin intrumentele sale, deloc puține, dar total ineficiente..doar pe hârtie, de ochii lumii, (precum  Strategia Națională Anticorupție 2016-2020, gestionată  culmea, de Ministerul Justiției..etc) cu toate că  cu siguranță se poate spune că comportă mai multe abordări, în funcție de ungiul din care este privită sau se dorește a fi ,,rezolvată,, , este una mai profundă, în viziunea mea, fapt pentru care  vă rog și insist, totodată, să nu vă duceți după fentă și să încercați să vedeți și să recunoașteți deschis adevărata problemă propusă dezbaterii și opiniei publice.

Astfel, cu toate că veți putea observa, în cel mai simplu și direct mod cu putință, cum sunt ignorate dispozițiile și recomandările dumneavoastră în stare de urgență (atenție , nu alertă, urgență), culmea, pentru siguranța și sănătatea publică, de niște funcționari care aproape bagatelizează chiar prima autoritate statală: instituția Președinției României care, fix in timp ce făcea un apel la responsabilitate și solidaritate, în pragul sărbătorilor pascale, prin comunicarea publică din data de 14 aprilie 2020 (marți) ora 14:00, nu reușește nicicum să ,,miște,, conștiința sau să deranjeze obișnuința /cutuma/uzanța primirii  mielului, ( nu unul, zeci de miei) tranzacționați în singura ,,Piață,, deschisă în vreme de pandemie/stare de urgență: cea din curtea DSVSA Timiș, cum spuneam, vă rog să nu pierdeți din vedere adevărata problemă/dramă : cultura organizațională din interiorul instituțiilor statului care nu lasă loc niciunei reforme reale/adevărate/eficiente din cauza tipologiei manageriale utilizate și promovate de toate forțele politice, dar mai ales ( deși la asta poate nu vă așteptați ) a mentalităților colective împământenite prin lipsa de factualitate în sensul concretizării intențiilor de promovare și ocrotire a verticalității asimilate instituției avertizorului în interes public, recunoaștere care, dacă ar veni de la cel mai înalt nivel, ar duce la înlăturarea tăinuirii și complicității generalizate care a cuprins,după cum puteți vedea o întreagă autotitate/instituție în care nimeni nu este dispus să ,,rupă rândul,, ..,,să stea drept,, si să spună : ,,de ajuns!..sau.. e prea mult!,, sau ..,, am ajuns prea jos!…, .

https://youtu.be/ISsNmp0uXhg

NU, nimeni nu este sau nu își permite să fie deranjat la nivelul conștiinței și să ia atitudine într-o instituție, unde se poate produce chiar și o ,,crimă,, și nimeni nu va ,,crânti,, nimic, tocmai pentru că, (au și dreptate, pe undeva, executanții simpli…) niciodată avertizorul nu este protejat!

Dacă  dumneavoastră credeți că aceasta este un climat organizațional sănătos, (încă odată,  să nu priviți și nicidecum să încercați să rezolvați problema, ca până acum, doar prin înlocuirea managerului ,, neorientat,, , ci după analizarea ,,cauzelor omertei generalizate,, a ,,mimetismului complicitar,, de la toate nivelurile) atunci nu-mi rămâne decât să sper și să aștept o nouă orânduire politico-guvernamentală, oricare va fi aia…dar nouă…nu una veche vopsită/rebrenduită) care să-și exerseze, pe noi toți, din nou… ,,competențele și viziunile,, unei alte..noi…reforme!

Similitudinea și încă pertinența problemelor/întrebărilor adresate  acum  aproape un an și jumătate, domnului Liviu Dragnea mă pune pe gânduri chiar și pe mine ( fiind chiar ingrijorătoare) despre direcția și evoluția politicilor publice și poate constituii un punct de reflecție comun, drept pentru care vă rog să-mi îngăduiți  să citez din scrisoarea anterioară :

,,..Altfel, oricâte măsuri bune ar  incerca să ia cei care vin cu viziunea politicilor publice (acolo unde există), acestea nu ar mai fi  (culmea) sabotate exact de cei pe care politicul ii numeste sau menține doar pentru că au jurat credință noii orânduiri.

,,…Numai că, abia acum vine cea mai mare problemă: Cu cine v-ați gandit dumneavostră să faceți aceste reforme? Pentru că nu puteți sta să păziți fiecare funcționăraș din fiecare instituție din toate cotloanele tării, pentru că ar fi ca și cum ați incerca să păziți o turmă de 500 000 de iepuri.

Tocmai de aceea, opinez pentru ideea unui singur efort inițial, accea de a avea voința politică de a renunța in favoarea meritocratiei la obscurantismul numirilor pe alte criterii decât cele care incep cu imparțialitatea și de a crea seturi adecvate de criterii de eligibilitate și verificare a titularilor funcțiilor de decizie importante sub mult mai  multe aspecte decât  formalismul actual…,,,

,,…Tratarea lucrurilor ,, la paușal,,  , deși o înțeleg, din motivul că nu mai sunt mulți dispuși să muncească și să discearnă pentru fiecare caz în parte, găsind mai lesne să se dea o dispoziție colectivă de ,,anulare,, , nu sunt de acord cu ea pentru că nu va face decât să nască, la rândul ei, o altă nedreptate socială față de cei care au ințeles să respecte contractul social , precum și alte noi abuzuri și astfel nu vom mai ieși niciodată din cercul vicios creat…,,

,,…Intreb dacă vi asumați în continuare, în orb, fără a cunoaște în concret aplecarea și interesele care îi mână să vă mintă ( sau le știți faptele si atunci le girați ca atare, nefiind nicio problemă pentru că, oricum, nu se poate face nimic, interesul fiind pur electoral, acum) că vă vor urma indiferent de deznodamantul politic al perioadei alegerilor care vin  sau vă vor supraviețui  prin accesarea celeilalte formațiuni de care, sincer vă spun, par mai legați ….,,

Aici trebuie să fac o notă de actualitate, dar vă conjur să analizați aceeși similitudine,  de nebănuit acum mai bine de un an, conform căreia dilema mea electorală era dată de implicațiile administrative  ocazionate de scindarea potenților unei factiuni/orientări politice de stânga dintre PSD și PRO România, iar acum e generată tot de modul de asumare a unor numiri și promovării  girate de cealaltă forță politică, de dreapta constituită în urma unei fuziuni, dintre PDL și PNL, iar reținerea și totodată temerea mea  și avertizarea suplimentară pe care îndrăznesc să v-o fac este legată, așa cum am mai  precizat și în cealaltă scrisoare, și justificată tocmai din cauza acaparării voinței dumneavoastră politice, ca grup politic aflat la guvernare, de oamenii nucleului dur din  ,,și mai vechea,, orânduire politico-guvernamentală, cea care a anihilat în 2010 aproape orice șansă la o revigorare administrativă șubrezind din temelie fix acea masă critică de funcționari imparțiali, neangajați politic,  munciotori și mai ales incoruptibili și cumva… dispuși să țină stindardul rezistenței minoritare, până când ar fi venit și o voință politică, numai că, așa cum spuneam, decizia de a experimenta o tăiere de 25% din veniturile salariale a infrânt orice intenție de rezistență/opoziție , fapt pentru care putem vedea exact cum s-a instaurat o tăcere mormântală în raport cu voința și puterea de a lua atitutidine. Fiecare  dintre aceștia, din urmă, a ințeles că nu are rost și trebuie să-și vadă strict de interesul personal.

Era de la sine înțeles, din moment ce statul (reprezentat de cei care vor să revină total și absolut acum, prin intermediul ,,gazdei PNL,,) nu a înțeles că măsura ( inutilă, doar ca experiment) tăierii a 25% din veniturile salariale nu a deranjat cu nimic pătura (majoritară din păcate) a celor care au înțeles mai demult că la locul de muncă e bine să ,,mai produci,, ceva pe lângă ce-ți plătește instituția, astfel că cei cu încă 2-3 sau poate chiar 5 ,,salarii suplimentare,, nu i-a afecat câtuși de puțin tăierea a 25% din ,,salariului oficial,, , numai că efectul dramatic pe care ( sper… că nu au putut să-l vadă, nicidecum nu vreau să mă gândesc la o intenție directă) s-a produs fix acolo unde ,,minoritarii din rezistență,,, care nu trăiau decât dintr-un singur salariu, cel oficial, astfel cum au crezut până atunci că e moral și trebuie să fie parcursul normal spre o dezvoltare sănătoasă și o prosperitate generală a națiunii române, începând de la acel nefericit moment/experiment 2010 s-au gândit mai bine cum vor aborda pe viitor problemele institutionale ( de genul celei prezentate acum, care nu erau și nu sunt nicidecum problemele angajatului, dare care conform fișei postului, teoretic, ar trebui să aibă o anumită conduită/poziție vis a vis de neregularitățile cu care intră în contact) , realizând cu durere că una este ce zice statul și alta ce face în realitate, considerând poate că nu merită să fie chiar ei generația/persoana de sacrificiu (a câta!?).

Revin  la dilemele comune scrisorilor electorale, de atunci și de acum:

,,…Deși poate seamănă cu ce aveați de gând, dați-mi voie să vă spun unde e eroarea din ecuația dumneavoastră: nu mai sperați degeaba la faptul că cei numiți( unii preluați de la ceilalții…) de dumneavoastră au poate și priceperea și experiența necesară să facă reforma, iar dacă, foarte rar,  se mai nimerește să coexiste  cele două variabile, cel mai probabil le lipsește cea de-a treia: corectitudinea/imparțialitatea/loialitatea  și nu trebuie să vă spun ce vulnerabilitate e pentru țară să se nimerească unul iscusit, dar rău intenționat sau circumscris grupurilor de interese private, dar și pentru dumneavoastră ( din cauză de trădare) in același timp.

In speranța că ați ințeles ce vreau să spun și nu veți pleca de la idei preconcepute precum că aș fi mânat de ceilalți, (țin să vă spun că eu mă luptam ca simplu funcționar cu corupția din anticorupție încă din 2008-2009 pe când nici nu gândeau …nici unii nici… alții să ,,apere  statul de drept,,  din  motive ,,personale,, , să zicem) vă mulțumesc pentru răbdarea de  a parcurge o simplă scrisoare a unui ,,cetățean turmentat ,,de aburul nebuloasei  politice din prezent  și aștept un răspuns ca la referendum, monosilabil: DA sau NU?

 Sunt ai dumneavoastră ? …deșii pe unii ia-ți preluat de la ceilalți?..Girați pentru ei ?

Deci: mai  sunt ai dumneavoastră, vi asumați… și in cazul în care poate veți pierde alegerile( în cazul dumneavoastră , domnule Orban, deși sincer vă spun că nu-mi doresc, din rațiuni pur generale, a interesului și binelul comun, se va aplica varianta în care ..( nu dacă ci) când veți fi înlăturat de la guvernare de cealaltă aripă din PNL care i-a recuperat și a girat pentru ei)…,, … ii veți lua cu dumneavoastră sau o să  ne lăsați cu ei pe cap, aciuați pe la ceilalți  argați în timp ce dumnevoastră veți fi constatat, prea tarziu, că ați greșit strategia și ceea ce ați promis (și poate ați crezut sincer și dumneavoastră) , rămâne să ne roadă și să ne macine în continuare, din interior, ca națiune…,,

Practic nu veți fi făcut nimic, iar temerea cea mai mare a domnului Dragnea, afirmată public și dovedită a fi intemeiată ulterior, în ceea ce-l privește( cum  a afirmat domnia s-a că ,,nu vreau să treac ca prostu prin politică/viață…),  se va fi adeverit și în cazul dumneavoastră și veți fi trecut degeaba prin politică…cel puțin.

Apreciez sinceritatea și de aceea vă spun că orice alte răspunsuri condescendente nu-și au rostul, stiind exact care este realitatea și tocmai de aceea, chiar contrar tuturor aștepărilor mele față de mine, cel de până mai de azi 24.09.2020, vă voi vota chiar dacă nu am niciun alt indiciu care să conducă raționamentul logic în afară de răspunsul tranșant la prezenta scrisoare.

Vă mulțumesc încă odată pentru amabilitatea de a parcurge aceste rânduri  scrise cu bună credință și vă stau la dispoziție cu oricare alte lămuriri suplimentare la tel 07xxxxxxxx  pentru a fi in măsură să-mi comunicați un răspuns, iar eu să iau o decizie in consecință în ziua votului.

 

24.09.2020                                             UN CETĂȚEAN CU DREPT LA UN VOT,,

 

Un răspuns la „Domnului Ludovic Orban”

  1. Politicienilor nu le pasă de votul dvs.! Personal, am ajuns la convingerea că în momentul în care cineva, cu coloană vertebrală flexibilă, ajunge să aibă mare putere de decizie, se comportă de parcă D-zeu i-a luat minţile. Puţini, chiar foarte puţini oameni îşi păstrează caracterul, vechii prieteni, au timp sau îşi fac timp să discute şi cu alte persoane, să socializeze, să citească indiferent ce – e-mail-uri, ziare, cărţi, etc.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *